Cozonac din caietul bunicii. Iată ce nu trebuie să faci ca să îți iasă pufos și delicios

Rețeta tradițională de cozonac din caietul bunicii, pas cu pas, pentru un rezultat pufos și delicios:

INGREDIENTE:

  • 1 kg de făină albă
  • 8 gălbenușuri la temperatura camerei
  • 50 g drojdie
  • 500 ml lapte
  • 1 ou mic, bătut cu 4-5 linguri de lapte pentru uns
  • 200 g unt + 30 g pentru uns tăvile
  • Esență de rom și vanilie
  • 2 linguri de ulei
  • 3 linguri de coajă de lămâie și portocală
  • 300 g de zahăr
  • 1 linguriță de sare

Umplutura:

  • 250 g miez de nucă copt, măcinat
  • 8 albușuri bătute spumă
  • Esență de rom
  • 3 linguri de cacao
  • 300 g zahăr

MOD DE PREPARARE:

  1. Într-o cană cu lapte cald, adăugați 3 linguri de făină. După răcirea puțină, adăugați drojdia și o lingură de zahăr. Amestecați și lăsați să crească într-un loc călduț până își dublează volumul.
  2. Bateți spumă gălbenușurile cu zahărul într-un castron adânc. Adăugați sarea, uleiul, esențele, coaja de lămâie și de portocală și 100 g de unt topit. Turnați maiaua peste gălbenușuri.
  3. Adăugați laptele călduț și amestecați. Încorporați treptat făina și frământați bine până când aluatul începe să se desprindă de pe mâini. La final, adăugați restul de 100 g de unt topit. Împăturiți aluatul pentru a prinde aer, până când se încorporează tot untul. Acoperiți vasul cu un șervet sau folie alimentară și lăsați la crescut timp de 50-60 de minute, până își dublează volumul.
  4. Între timp, pregătiți umplutura și încingeți cuptorul. Bateți spumă albușurile. Adăugați zahărul și amestecați până se întărește. La final, adăugați cacao, esență de rom și nucă. Omogenizați și lăsați să se odihnească.
  5. Când aluatul a crescut suficient, împărțiți-l în patru părți egale. Pe un blat uns cu ulei, întindeți câte o foaie de aluat, potrivită ca lungime pentru a încăpea în tava de cozonac.
  6. Pe o margine a fiecărei foi, întindeți umplutura, apoi rulați. Puneți în tava unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Ungeți cu puțin lapte și ou, presărați zahăr și mai lăsați 20-30 de minute la crescut.

Atenție:

  • Nu frământați cu făină rece. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
  • Asigurați-vă că toate ingredientele lichide sunt călduțe, dar nu fierbinți.
  • Vasul în care frământați aluatul trebuie să fie călduț.
  • Pentru o culoare frumoasă, frecați ouăle cu puțină sare.
  • Pentru o încorporare mai ușoară a zahărului, topiți-l în lapte