Drum lin, mare doamna a teatrului romanesc! Actrita Draga Olteanu Matei a murit la 87 de ani, lasand in urma o impresionanta cariera de 55 de ani.

La vârsta de 87 de ani, Draga Olteanu Matei, una dintre cele mai mari actrițe ale României, a plecat din această lume în dimineața zilei de 18 noiembrie 2020. Actrița a fost internată la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, unde a suferit o hemoragie digestivă, care i-a pus capăt vieții.

Născută la București pe 24 octombrie 1933, Draga Olteanu Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956 și a devenit una dintre cele mai apreciate actrițe ale României. Cu peste 90 de filme în portofoliu, peste 50 de roluri în piese de teatru și aproximativ o sută de apariții în producții de televiziune, actrița și-a construit o carieră remarcabilă pe parcursul a 55 de ani.

Într-o declarație mai veche, Draga Olteanu Matei a povestit despre motivul pentru care a fost numită astfel de la naștere. „Tatăl meu a vrut să-mi pună numele asta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliță roșie de mână și m-au purtat prin tot spitalul să mă arate și tatăl meu a zis să port numele Draga să fiu dragă tuturor. Adevarul e că eu întâlnesc foarte multă iubire și ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu”, mărturisea actrița.

O altă latură a vieții sale a fost relația frumoasă pe care a avut-o cu medicul Ion Matei, alături de care a fost împreună timp de 44 de ani, până la decesul acestuia în 2014. Despre marele ei iubire, Draga Olteanu Matei povestea: „Nu a existat niciun secret al longevitatii. Exista oameni destepti si oameni tampiti. Oamenii destepti se inteleg bine intre ei pana la batranete, isi descopera unul altuia motive de admiratie, lucrurile se incheaga in asa maniera incat unul fara celalalt nu pot sa faca nimic.”

Cu toate acestea, actrița nu a dorit niciodată să aibă copii, considerând că există un motiv profund pentru această alegere. „Eu nu am vrut sa fac copii niciodata. Imi sunt foarte dragi, dar nu mi-am dorit pentru ca eu cred o treaba pe care nu vreau s-o spun in public, pentru ca ar fi foarte deceptionate mamele”, a afirmat ea.

În ultimii ani ai vieții sale, Draga Olteanu Matei a fost nevoită să-și părăsească casa din București și să se mute la Piatra Neamț, după ce a fost escrocată de o „prietena” de familie. „O prietena de familie a stiut sa ne escrocheze ingrozitor”, a povestit actrița, adăugând că a decis să plece definitiv la Piatra Neamț după această experiență dureroasă.

Cu o carieră impresionantă și o viață plină de iubire și provocări, Draga Olteanu Matei a rămas în memoria noastră ca o mare doamnă a teatrului și cinematografiei românești.