Iarna revine în România! Cod galben de vremea rea în mai multe județe –

Iarna nu își dă înapoi, chiar și în mijlocul lunii martie, vremea rea face un nou popas în țara noastră! Meteorologii avertizează cu cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase în diverse județe din România!

În intervalul 11 martie, de la ora 10, până la 12 martie, ora 05, vântul va sufla cu intensitate sporită în Banat, sudul Crișanei și Carpații Meridionali, atingând în general viteze de 55…65 km/h, cu rafale temporare pe creste ce pot depăși 80…90 km/h.

În Munții Banatului și în Carpații Meridionali se vor înregistra precipitații sub formă de ploaie, cu acumulări de apă de 20…25 l/mp, iar local se pot depăși 30 l/mp.

La altitudini de peste 1700 m în Carpații Meridionali, în special în timpul nopții, se vor transforma în ninsori, generând strat de zăpadă și viscol.

Notă: Vântul va sufla cu intensitate în cea mai mare parte a țării, atingând în general viteze de 45…55 km/h.

De asemenea, meteorologii ANM au emis o informare de ploi și vânt pentru întreaga țară în intervalul 12 martie, de la ora 05, până la 13 martie, ora 10. Vor fi precipitații moderate, în special în jumătatea de est a țării, unde vântul va fi și el intensificat, cu rafale în general de 45…55 km/h. Cantitățile de apă vor oscila între 15…20 l/mp și local vor depăși 25 l/mp.

În ciuda perioadei calendaristice, temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei pe întreg teritoriul României. Se preconizează un surplus de precipitații la nivel național.

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât media obișnuită pentru acest interval, în toate regiunile. De asemenea, se anticipă un excedent pluviometric pe întreg teritoriul național.

În ansamblu, temperaturile medii vor fi puțin mai sus de norma pentru această perioadă, în toate regiunile. Pluviometria va fi în general apropiată de media obișnuită pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.