România va trece la ora de vară: Când se dau ceasurile înainte cu o oră

În noaptea de sâmbătă, 30 martie a.c., România va trece la ora de vară, marcând începutul unui nou sezon al luminii și căldurii. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00. Această schimbare va face ca ultima duminică din luna martie să devină cea mai scurtă zi a anului, cu doar 23 de ore.

Diferenţa dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, comparativ cu două ore în perioada de iarnă. Ora de vară va fi în vigoare până în ultimul weekend din luna octombrie.

Revenirea la ora de iarnă va avea loc duminică, pe data de 27 octombrie 2024. La acea dată, ora 04:00 va fi redusă la ora 03:00, marcând începutul unor nopți mai lungi. Acest schimb va adăuga o oră în plus pentru odihnă, făcând ziua de 27 octombrie 2024 să aibă 25 de ore.

Prin implementarea orei de vară, economisim energie și ne bucurăm de serile pline de lumină și căldură pe timp de vară. Această practică a fost introdusă pentru prima dată în anul 1784 și continuă să fie folosită pentru a valorifica mai bine resursele luminoase oferite de Soare.