Cu câți lei se vinde un kilogram de roșii în piețe. Românii au crezut că nu văd bine

Românii se confruntă greu cu creșterea prețurilor din ultima perioadă, iar coșurile pline de alimente par a fi doar o amintire îndepărtată. Din cauza scumpirilor, mulți au eliminat numeroase produse de pe lista de cumpărături, iar acum se pregătesc să renunțe și la roșiile românești. Care este prețul care a ajuns să coste un kilogram de roșii în piețele din România?

Ultima perioadă a fost marcată de creșteri substanțiale ale prețurilor, iar surpriza vine din partea roșiilor, care acum sunt mai scumpe decât multe tipuri de carne. Scumpirile se resimt și pe piața internă din România, unde prețurile legumelor, fructelor și verdețurilor au atins cote alarmante. Printre produsele care au înregistrat creșteri semnificative se numără și roșiile românești.

Cu cât se vând acum roșiile românești?
În această primăvară, piețele sunt pline de fructe, legume și verdețuri, dar prețurile au îngrijorat pe mulți români. Chiar dacă mulți și-ar dori să consume produse autohtone, prețul acestora îi face să se îndepărteze și să opteze pentru import, care este mult mai accesibil din punct de vedere financiar.

De exemplu, în prezent, un kilogram de roșii românești costă în jur de 35 de lei în piețele din România. Aceste prețuri sunt prohibitiv de mari pentru majoritatea românilor, care aleg să cumpere roșii de import din Turcia sau Grecia, disponibile în supermarketuri. În acest caz, prețul unui kilogram este de aproximativ 7-8 lei, de aproape cinci ori mai mic decât cel al roșiilor românești.

Agricultorii români oferă o explicație pentru aceste prețuri ridicate. Ei susțin că se confruntă cu costuri de producție uriașe și sunt obligați să își vândă recolta la prețuri mai mari decât în anii anteriori. Potrivit lor, aceste costuri includ nu numai cheltuielile necesare pentru cultivarea roșiilor, ci și diverse taxe și impozite pe care trebuie să le plătească în actualul context economic.

Astfel, deși ar prefera să cumpere fructe și legume de pe piețe, românii renunță la această idee și se orientează către produsele de import, care sunt mult mai accesibile financiar.

Urzicile, luxul românesc
Cu apariția primăverii, urzicile sunt printre cele mai așteptate verdețuri de către români. Mulți au alergat în piețe pentru a achiziționa aceste plante benefice pentru sănătate, dar au fost șocați de prețurile lor. Dacă în anii precedenți se râdea de prețul cireșelor, acum urzicile sunt cele care i-au lăsat pe cumpărători cu gura căscată. Deși sunt printre cele mai apreciate verdețuri în primăvară, urzicile sunt și printre cele mai scumpe în acest an.

În majoritatea piețelor, o pungă de urzici costă în jur de 10 lei, dar aceasta conține aproximativ 250 de grame, ceea ce nu ajunge nici pentru o singură masă. Prețul unui kilogram de urzici este acum de 50 de lei, mai mult decât costă carnea de porc sau de pui pentru români.